پرش به محتوا

دیسترکشن، حذف عوامل حواس‌پرتی

    قدم در مسیر پیشرفت با حذف عوامل حواس پرتی

    تا حالا بارها پیش آمده که تصمیم بگیرید کاری مهم را انجام دهید ولی پس از مدتی خود را در حال تماشای فیلم سینمایی و هزار و یک جور کار دیگر دیده‌اید. یا اینکه نصف شب، ساعت را چک کرده‌اید و متوجه شدید چند ساعت تمام در حال فکر کردن به مسائل بی ارزش بوده‌اید و چیز دیگری تا صبح نمانده، بدون اینکه استراحت کرده باشید.

    اگر شما هم درگیر این نوع مسائل شده اید پس احتمالا شما دچار یکی از مهم ترین موانع افزایش بهره‌وری، یعنی حواس پرتی یا دیسترکشن (Distraction) شده‌اید. در این مقاله بررسی می‌کنیم که چطور با حذف عوامل حواس پرتی، بهتر رشد کنید و بهره‌وری خودتون رو بالا ببرید.

    تعریف و چگونگی شیوع حواس‌پرتی:

    حواس‌پرتی می‌تواند به عنوان پدیده‌ای تعریف شود که توجه را از وظیفه فعلی دور می‌کند. حواس‌پرتی‌های بیرونی شامل عوامل محیطی مانند سر و صدای آشفته، شلوغی بصری و وقفه‌ها هستند، در حالی که حواس‌پرتی‌های داخلی از افکار و احساسات داخلی ناشی می‌شوند. حواس‌پرتی به صورت گسترده‌ای به دلیل شیوع فناوری و در دسترس بودن مداوم اطلاعات در جامعه مدرن رواج یافته است. طبق یک نظرسنجی انجام شده توسط مرکز تحقیقات پیو، 81% از آمریکایی‌ها تلفن همراه دارند و این دستگاه‌ها منبع اصلی حواس‌پرتی در محیط‌های شخصی و حرفه‌ای شده‌اند.

    شلوغ است ! چه کنم؟

    به نظر میرسد بار بخش زیادی از حواس پرتی‌ها را شلوغی اطرافمان به دوش می‌کشد. در جهان امروز با مقدار زیادی از اخبار غیرکاربردی و تبلیغات محیطی محاصره شده‌ایم.

    محل کار پر شده از انواع بنر ها و پوستر ها

    چقدر وسایل به درد نخور در خانه نگهداری میکنیم؟ وسایلی که شاید سالی یکبار هم از آنها استفاده نکنیم. زیاد است. خیلی زیاد

    • دیوار ها پر شده از نقاشی ها و قاب ها! گاها طرح شلوغ کاغذ دیواری
    • دکور ها و ویترین ها پر است از ظرف های کوچک و بزرگ
    • کابینت ها پر است از بشقاب ها و ظرف هایی که،  برای پذیرایی از مهمان هایی که هیچگاه نمی‌آیند در نظر گرفته شده.
    • در گوشه و کنار خانه انواع گلدان هایی با گل های مصنوعی و طبیعی قرار داده شده.
    • گچبری ها و طرح های شلوغ سقف و دیوار ها
    • لوستر های بزرگ و شلوغ
    • نقش قالی شلوغ
    • نمای خانه ها متنوع و رنگارنگ

    درسته. شاید ما از همه اینها برای افزودن زیبایی به زندگی استفاده میکنیم. ولی آیا اینهمه زیبایی را نیاز داریم؟ زیاد از حد باشد حواسمان را پرت نمی‌کند؟؟؟

    راهکار اول: حذف حواس پرتی‌های درونی

    راهکار دوم:بهتر است یکم هم دور بریزیم!

    هر چقدر هم که بهینه زندگی کنیم و زمان خالی زیادی داشته باشیم، اما وقت کافی برای فکر کردن و مدیریت تعداد زیادی وسایل در منزل، اپلیکیشن در موبایل و لپ تاپ و … نداریم.

    تعداد بالای اشیا برای مدیریت، باعث درگیری بیشتر فکر میشه و تمرکز و بهره وری رو کاهش میده. در نتیجه کارها پیش نمی‌رود. و هر روز با تلنباری از کارها مواجه می‌شویم. و همین باعث اغتشاش فکری ما خواهد شد. باعث نارضایتی از خودمان؛ باعث اعتماد نکردن به توانایی خودمان!!!

    مکانیسم‌های شناختی و نقصانات:

    حواس‌پرتی تأثیر عمیقی بر فرآیندهای شناختی شامل تمرکز، حافظه و حل مسئله دارد. پژوهش‌ها نشان داده که حواس‌پرتی منابع شناختی را مصرف می‌کند و منجر به پدیده‌ای به نام درگیری توجه می‌شود. هنگامی که توجه توسط حواس‌پرتی‌ها درگیر می‌شود، توانایی تمرکز بر وظیفه اصلی آسیب می‌بیند و نتیجه آن کاهش عملکرد و افزایش خطا است. همچنین، حواس‌پرتی فرآیندهای رمزگذاری و بازیابی حافظه را مختل می‌کند و توانایی ما در به خاطر سپردن و به یاد آوردن اطلاعات را بهبود نمی‌بخشد. مطالعات نشان داده‌اند که حواس‌پرتی مهارت‌های حل مسئله را با مهارت‌های پردازش شناختی عمیق مانع می‌شود و تفکر خلاق را مهار می‌کند. دیسترکشن می‌تواند بر دقت در عملکرد شناختی اثر بگذارد. در یک مطالعه انجام شده توسط Cain و Mitroff (2011)، شرکت کنندگان برای خواندن یک پاراگراف متنی راهنمایی شدند در حالی که به یک تصویر مزاحم روی همان صفحه توجه نکنند. نتایج نشان داد که شرکت کنندگانی که به مزاحم بصری حساس‌تر بودند، در درک متن خوانده شده دقت کمتری داشتند. این نشان می‌دهد که تشتت توجه می‌تواند با فرآیندهای شناختی مورد نیاز برای درک دقیق تداخل داشته باشد، حتی زمانی که تشتت با کار در دست انجام مرتبط نباشد.

    بهره ‌وری کمتر

    تأثیر حواس پرتی بر بهره‌وری در محیط کار نیز قابل مشاهده است.در این باره یک پوژهش انجام شده و اثبات شده که وقفه‌‌هایی مانند تماس‌های تلفنی و ایمیل‌ها در محیط کار، منجر به کاهش بهره‌وری و افزایش سطح استرس در کارکنان می‌شود. همچنین، این مطالعه نشان داده که کارکنان برای انجام کارها بیشتر زمان صرف می‌کنند زیرا باید زمانی را برای بازتمرکز بر روی کار در دست انجام بگذارند.

    نقش فناوری و زیاده‌روی در چند‌وظیفگی

    پیشرفت‌های فناوری منابعی جدید از حواس‌پرتی‌ها را به زندگی روزمره ما می‌آورد. تمام شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها مداوم به دنبال جلب توجه ما هستند و تمرکز را تجزیه و تحلیل می‌کنند و بهره‌وری را زیر سؤال می‌برند. با این حال، پژوهش‌ها نشان می‌دهند که همزمان‌کاری یک افسانه است زیرا مغز تنها قادر است به طور موثر بر روی یک وظیفه تمرکز کند. سوئیچ کردن بین وظایف نه تنها منجر به کاهش عملکرد در هر دو وظیفه می‌شود، بلکه بار شناختی و خستگی ذهنی را هم افزایش می‌دهد.

    عوامل محیطی و حواس‌پرتی

    دیگر راهکار‌های کاهش حواس‌پرتی:

    عوامل محیطی مانند صدا می‌توانند عملکرد شناختی را به طور قابل توجهی مختل کنند. مطالعات نشان داده‌اند که تمرکز بر صدا، حافظه کاری و درک خواندن را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد. اداره‌های طراحی باز، معمولاً با سطوح بالایی از صدا و حواس‌پرتی بصری مشخص شده‌اند که باعث کاهش بهره‌وری و افزایش سطح استرس در بین کارمندان می‌شوند. پژوهشگران دانشگاه سیدنی دریافتند که سطوح متوسط صدا، مانند آنچه در دفتر فضا باز موجود است، می‌توانند عملکرد شناختی را تا 66٪ کاهش دهند. به طرز مشابهی، حواس‌پرتی‌های بصری مانند فضاهای کاری شلوغ یا اعلانات در دستگاه‌های الکترونیکی نیز می‌توانند تأثیر مخربی بر عملکرد شناختی داشته باشند.

    در مطالعه دیگری که توسط دانشگاه لندن انجام شده نشان داد که وقفه‌هایی مانند اعلانات در دستگاه‌های الکترونیکی می‌توانند باعث کاهش امتیاز IQ تا 10 امتیاز شوند. به طرز مشابهی، یک مطالعه انجام شده توسط دانشگاه کالیفرنیا، ارفین، نشان داد که کارکنانی که توسط ایمیل متوقف می‌شدند، سطح استرس بالاتری نسبت به کارکنانی که متوقف نمی‌شدند، گزارش کردند.

    دیسترکشن های داخلی:

    در مقابل، حواس‌پرتی‌های داخلی از درون خودمان شروع می‌شوند و شامل افکار، احساسات و حالت‌های فیزیولوژیکی است. مثال‌هایی از حواس‌پرتی‌های داخلی شامل رویاپردازی، نگرانی، یا تجربه خستگی و گرسنگی هستند. این محرک‌های داخلی می‌توانند به تمرکز ما تجاوز کنند و فرآیندهای شناختی را اختلال دهند، سبب می‌شود که حفظ تمرکز برای مدت طولانی و درگیر شدن در پردازش اطلاعات به طور کارآمد دشوار باشد.

    • پیاده سازی اصول 5S
    • تمرین ذهن‌آگاهی و مراقبه
    • استفاده از تکنیک ‌های مدیریت زمان موثر

    یک پیشنهاد جالب!

    یک کارتن برداری و در وسط اتاق قرار دهید. سپس در هر نقطه از محل کار نگاه کنید و هر چیزی که کاربردی ندارد را در این کارتن بریزید. درب کشو ها را باز کنید. معمولا کشو ها تلنباری از خرده ریز هایی است که به کار نمی‌آیند. همه را در کارتن بریزید. روی میز کار شما قطعا چیز هایی است که آن را شلوغ میکند. در کارتن بیندازید. جامدادی رو میزی را خالی کنید. کدام یک از خودکارها یا ابزار را اصلا استفاده نمی‌کنید؟ در کارتن

    شاید داروها یا کرم هایی مصرف می‌کرده اید که جعبه آن را برای خرید دوباره نگه داشته اید. آنها را هم در کارتن بیندازید.

    و قطعا خیلی سریع این کارتن پر خواهد شد.

    اما مزیت آن چیست؟

    دیگر فضاهایی شلوغ در اطراف خود ندارید و برای پیدا کردن یک وسیله در هر کشو نمی‌گردید. الان شما میدانید برای یافتن هر چیزی کافیست فقط به یک کارتن سر بزنید. همه چیز آنجاست.

    ذهن شما از اینکه چی در کجا قرار دارد خلاص میشود و این بار زیادی از دیسترکشن های داخلی را برمی‌دارد !!!

    کار عمیق با ذهن حواس جمع

    در رابطه با موضوعی که بحث کردیم، کتاب‌های زیادی نوشته شده که دوتا از مهم‌ترین آنها، کتاب “کار عمیق” اثر کَل نیوپورت و “ذهن حواس جمع”اثر نیر ایال هست.

    کتاب اول، یعنی کار عمیق به بررسی روش‌های علمی برای بهبود تمرکز و بهره‌وری پرداخته

    کتاب دوم یعنی ذهن حواس جمع

    مطالعات بیشتر

    اگه علاقه مند به کسب اطلاعات بیشتر هستین میتونین راجب لیست زیر تحقیق کنید.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    سه × 1 =